söndag, augusti 19, 2012

Gamla Q & nya A

Här kommer sena sena svar på frågorna jag fick för längesen när jag var i Kina.
✍ Vad är din största rädsla?
Att mina nära ska försvinna eller att jag ska göra något hemskt som jag inte kan stå för.
✍ Vad på din kropp/med din personlighet är du mest stolt/nöjd över?
Jag älskar när jag är för trött för att göra något alls och får en bra ide, och plötsligt orkar allt.
✍ Vad gör dig lycklig?
Vardag, Mattias och blommor. Riktiga eller illustrerade
hejregina blomma ✍ Tror du på Gud?
Ja
✍ Var ni i närheten av Tokyo, Hong Kong, Bangkok, Kuala Lumpur och Bali när ni reste? 
Vi stannade i Hong Kong i några nätter innan vi flög till Nya Zeeland, väldigt spännande stad. Gå på nattmarknaden. SÅ mycket saker, mycket skräp men också fynd.
✍ Har du några tips i allmänhet? Ställen att se eller om man ska tänka på något särskilt när man packar eller annat viktigt?
Ta med våtservetter! Det är verkligen användbart. Sen är det alltid alltid mycket roligare att resa när man får tips från människor som kan platsen. Fråga de ni träffar vad ni inte får missa. Apparna från guidepal är också bra. Enkelt att hitta mat och shopping och sevärdheter mm.
hejregina dagstur✍ Vad heter din skola? 
Chalmers, och ligger här i sköna Göteborg
✍ Vilken är den roligaste uppgiften du gjort? 
I tvåan skulle vi göra ett sällskapsspel som skulle knyta an till ett annat projekt vi gjorde på Mölndals Sjukhus. Det var väldigt kul. 
hejregina spel ✍ Vad får ni göra? Vad är bäst? Berätta allt!
Oj. Ja, vi får göra allt möjligt. Det första året var väldigt kreativt, skissning, kroki, abstrakta uppgifter och installationer. Annars är det vanligast att vi jobbar utifrån en plats eller ett ställe där det redan finns en idé om vad som ska göras. Vi tar hänsyn till de krav och önskemål som finns för att göra det så verklighetstroget som möjligt. Vi åker till platsen, pratar med människor, fotar och analyserar. Det kan röra sig om uthyrningsbara ateljéer, kontor som behöver planeras om, ett område med flerbostadshus eller en ikonbyggnad som ska sätta en plats på kartan. Ofta får vi också ett problem som behöver lösas, tex att det är mycket förstörelse i området eller att det rör sig för lite människor/känns otryggt och då är det ganska fritt vad man väljer att fokusera på i sitt projekt för att åtgärda problemen. Sen lär vi oss att arbeta i olika program och går på massor av föreläsningar, om allt möjligt. De två sista åren har man större möjlighet att påverka vad man vill läsa och rikta in sig mot. Det här året har jag tillexempel arbetat mycket kommunikation, presentation, hemsida och layout. Sen bygger vi ofta modeller för att visa våra förslag. Bilden är på min första modell från ettan, då vi fick i uppgift att bygga ett skydd för övernattning på Bohus Malmön.
hejregina modell✍ Jag vill se en bild på dig
Finns här, här och här
✍ vilket är ditt bästa minne någonsin? 
Oj! Någonsin alltså. Jag är mycket för vardag och ett fint minne är när jag och Mattias låg på min säng och skrattade så magen knep när vi inte varit tillsamman så länge och jag kom på mig själv att tänka. "Men är det här sant, kan det få vara så här bra?" Det liksom kändes i hela kroppen
hejregina mattias ✍ finns det någon mat du inte tycker om (=petar bort om det finns på tallriken. liksom KAN inte äta)? 
Tyvärr tyvärr alltså. Jag är kräsen. Blodpudding tillexempel. I Kina fick vi grytor med hela kyckling-huvuden och fötter i, och det var lite motbjudande.
✍ vad är det godaste som finns?
När jag är utomlands och saknar Svensk mat saknar jag alltid Haloumi. Grillad en sommarkväll med tzatziki och grönsaker och quinoa
✍ jag undrar lite hur du ser på din arkitektutbildning och på arkitektens roll.. Ser du ditt verk som något som främst ska vara ett konstnärligt uttryck eller som något som ska lösa samhällsproblem?
Jag tycker det bästa är kombinationen. Att någonting funktionellt också kan vara fint. Men att det är där man börjar. Något funktionellt som görs fint. Istället för något fint som blir funktionellt. När jag började utbildningen var jag orolig att det skulle kännas ytligt och handla mycket om status, men jag blir ofta imponerad av klasskompisars förmåga att sätta sig in i nya projekt och att förstå sig på människor. Sen kan man ju ha olika fokus, men det är upp till en själv.
          Och att påverka samhället kan man ju i stort och smått. Jag blir väldigt inspirerad av lösningar och idéer som är listiga. Tillexempel var det ett antal lägenheter i Sverige som skulle göras om i ett oroligt område. Arkitekterna gjorde en analys och bestämde sig för att bygga växthus som de boende kunde nå från bottenplan, nära tvättstugorna. Det kan uppfattas som en ganska obetydlig åtgärd. Men det förde med sig att de boende pratade mer med sina grannar då de träffades mer och hade något att prata om. De kände sig tryggare eftersom de visste vilka de hade runt sig och de äldre uppskattade att kunna gå ner och plocka i sina odlingar när som helst. Flera berättade att de kände sig mindre ensamma. Det är fint.
_MG_6145
hej&kram

6 kommentarer:

  1. fine svar på spørsmålene! <3

    SvaraRadera
  2. Så vackra bilder. Din utbildning på Chalmers låter verkligen spännande, jag drömmer också om att arbeta med design i framtiden.

    SvaraRadera
  3. Intressant läsning minsann!

    SvaraRadera
  4. Vilken mysig blogg. Ska börja följa den.

    SvaraRadera